Tatun ilmanlaatuopas paremman sisäilman puolesta

Tutinaa ja varpaiden palelua, kummallisia hajuja tai kostean huoneilman tuntua kotona. Asioita, joita et ehkä päivittäin huomaa, mutta pidemmällä aikavälillä ne vaikuttavat asumiseen ja kotona viihtymiseen.

Oletko koskaan pohtinut tarkemmin, millaisen sisäilman ympäröimänä elät? Sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita ja niiden mittaaminen on olennainen osa optimaalisen ilmanlaadun saavuttamisessa.

Tatu on koonnut parhaat vinkit sisäilman laadun mittaamiseen sekä juuri sinulle sopivan mittarin valintaan.

 

Tunnista sisäilman laatuun vaikuttavat tekijät

Lähtökohtana sisäilman laadun mittaamisessa on siihen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen. Näin tiedät myös, mitä asioita sinun tulisi mitata.

Lämpötila on yleisesti ensimmäinen asia, jota kotitalouksissa mitataan. Sen tulee olla asumiseen soveltuva, jotta liian korkeat tai matalat lämpötilat eivät altista terveyshaitoille. Kotona tulisi pystyä olemaan ilman ekstrakerroksia vaatteita tai toisaalta ilman pakollista vaatteiden vähentämistä.

Lämpötilan ohella ilmankosteutta on syytä tarkastella ulkoilman olosuhteiden mukaan. Mikäli huoneen ilmankosteus nousee pitkäkestoisesti liian korkeaksi, ilma tiivistyy ja mikrobikasvu lisääntyy.

Sisäilman laadun kannalta ilmanvaihdolla on merkittävä rooli epäpuhtauksien poistossa ja puhtaan ilman lisäämisessä. Liiallinen ilmanvaihto koetaan kuitenkin vetona, joka voi johtua myös muun muassa ikkunoiden huonoista tiivisteistä tai rakennuksen eristeistä.

Maaperästä sisäilmaan voi erittyä radonia, joka heikentää sisäilman laatua ja lisää keuhkosyövän riskiä. Radon on hajuton, mauton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jonka aistinvarainen havaitseminen on mahdotonta.

Sisäilman laatuun vaikuttavat lisäksi erilaiset ulkoilmasta, rakenteista ja ihmisen toiminnasta tulevat pienhiukkaset. Niitä ovat muun muassa pakokaasujen, siitepölyn, huonokuntoisten ilmanvaihtokanavien, tupakoinnin ja ruuanlaiton aiheuttamat hiukkaset.

Myös tietyt kuidut ja kaasumaiset yhdisteet voivat heikentää sisäilman laatua. Näistä esimerkkejä ovat lasivilla, asbesti, rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä pesuaineista haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOC-yhdisteet sekä häkä.

Sisäilman laatuun vaikuttavat tekijät lyhyesti:

  • Lämpötila
  • Ilmankosteus
  • Ilmanvaihto
  • Veto
  • Radon
  • Pienhiukkaset
  • Kuidut
  • Kaasumaiset yhdisteet

 

Valitse sinulle sopivin ilmanlaatumittari sisäilman seurantaan

Jotta yllä lueteltuja sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä voisi mitata, on tarkoitukseen soveltuvan ilmanlaatumittarin hankinta ajankohtaista.

Ensimmäisenä ilmanlaatumittarin valinnassa tulee selvittää, mitä ilmanlaatuun vaikuttavia tekijöitä halutaan mitata. Airthings-mittarit on luotu erilaisiin tarpeisiin, jotta jokainen löytää parhaiten itselleen sopivan vaihtoehdon.

Useimmat mittarit ovat siirreltävissä tilasta toiseen, jolloin voit seurata koko kotisi sisäilman laatua samalla mittarilla. Mittareilla voi myös täydentää toinen toisiaan, jotta saat mahdollisimman kattavan kuvan sisäilman laadusta.

Mittaustuloksien avulla voit huomata ja korjata monia sisäilman laatuun vaikuttavia tekijöitä. Mittaus voi esimerkiksi antaa tiedon liian korkeasta makuuhuoneen hiilidioksidipitoisuudesta, jos nukut ovi kiinni. Tällöin unesi kärsii, mutta tilanne on korjattavissa oven avaamisella tai tuuletuksen lisäämisellä. Mittarin avulla voit myös löytää muun muassa ratkaisun ihon kuivumiseen ja kurkkukipuun talvella, jos huoneilman kosteus on liian alhainen. Ilmankosteutta voit lisätä esimerkiksi ilmankostuttimen käytöllä.

 

Airthings -mittarit sisäilman laadun mittaamiseen


Airthings Wave -radonmittarilla mittaat sisäilman radonpitoisuutta, ilmankosteutta sekä lämpötilaa. Laite kalibroituu automaattisesti ja kertoo suuntaa antavan lukeman jo yhdessä päivässä. Pidemmällä käytöllä virhemarginaali pienenee ja saat kattavan kuvan sisäilman yleistilanteesta.

Airthings Wave Mini -ilmanlaatumittarilla mittaat VOC-yhdisteitä, ilmankosteutta sekä lämpötilaa. Lisäksi Airthings Wave Mini -mittari tunnistaa lämpötila- ja kosteusanturien avulla homeriskin jo ennen kuin se on aistein havaittavissa.

Laadukkaan mittaamisen helpottamiseksi saatavilla on myös Airthings House Kit -tuotepaketti, johon sisältyy Airthings Hub -keskusyksikkö sekä edellä mainitut Airthings Wave -radonmittari ja Airthings Wave Mini -ilmanlaatumittari. Yhdessä nämä laitteet kertovat laajasti sisäilman laadun tilanteesta kattaen muun mussa radonpitoisuuden, ilmankosteuden, lämpötilan, VOC-yhdisteet ja homeriskiarvion. Airthings House Kitin avulla voit tarkistaa kotisi sisäilman laadun reaaliajassa, missä ikinä oletkaan.

Monipuoliseen ilmanlaadun mittaamiseen soveltuu myös Airthings Wave Plus -radonmittari. Laite mittaa sekä radonia että hiilidioksidia, VOC-yhdisteitä, ilmanpainetta, ilmankosteutta ja lämpötilaa. Myös tämä laite kalibroituu automaattisesti ja toimii Airthings HUB:n kanssa, johon voit yhdistää jopa 30 Airthings-tuotetta.

Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja näyttävät yhdellä kädenheilautuksella sisäilman laadun yleistilanteen värikoodeilla.  Airthings laitteet on mahdollista kytkeä myös verkkoon ja yhdistää osaksi älykotia. Voit ladata Android- ja Apple iPhone -puhelimeesi ilmaisen sovelluksen, jolla seuraat kotisi ilmanlaatua helposti.

Suosittelemme tutustumaan tarkemmin kotisi sisäilman laatuun, sillä vietät kotona suuren osan ajastasi. Airthingsin ilmanlaatumittarit ovat pieniä sekä helppokäyttöisiä ja antavat arvokasta tietoa huoneilman laadusta, jotta sinä voit hengittää parempaa sisäilmaa.

 

Lue myös:

 

Ajantasaisen Airthings-ilmanlaatumittarivalikoiman löydät täältä.

Kerro kavereille: