Mitä radon on?

Radon on puhuttanut viime aikoina paljon niin mediassa kuin työpaikkojen kahvipöydissäkin, joten lähdimme ottamaan selvää, mitä se radon oikein on ja missä sitä esiintyy.

Lyhykäisyydessään radon on hajuton, näkymätön ja mauton radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä esimerkiksi kodin tai työpaikan sisäilmassa. Radon on viimeisimmissä tutkimuksissa osoittautunut paljon luultua vaarallisemmaksi. Itse asiassa yli puolet suomalaisten saamasta säteilystä tulee radonista. Se lisää keuhkosyövän riskiä erityisesti tupakoijilla.

Radonia erittyy sisäilmaan maaperästä. Mitä enemmän maaperässä on uraania, sitä korkeampia ovat myös rakennuksen radonpitoisuudet. Suomessa radonia on sisäilmassa enemmän kuin vaikkapa muissa Euroopan maissa. Se johtuu kallio- ja maaperämme uraanipitoisuudesta, ilmastostamme sekä rakennustekniikastamme.

Suomessa suurimmat radonpitoisuudet löytyvät tyypillisesti Etelä-Suomesta, Pirkanmaalta sekä Kaakkois-Suomesta. Radonhaittaa esiintyy kuitenkin kaikkialla Suomessa.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että meilläkin voi olla kotona radonia ilmassa?

Mittaa kotisi radonpitoisuus

Mistä ihmeestä voin sitten tietää, onko kodissani radonia?

Koska radonia ei voi havaita aistien avulla, mittaus on ainoa luotettava keino saada asia selville. Rakennuksen radonpitoisuus on korkeampi talvella kuin kesällä, joten mittaus kannattaa tehdä syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana. Kun mittaat arvoja pidemmältä ajalta, näet myös sen, vaihteleeko radonin määrä sisäilmassa esimerkiksi ilmanvaihtoa ja tuuletusta säätämällä.

Uudisrakentamisessa radon otetaan nykyään hyvin huomioon. Jos kotisi ei ole uudenkarhea, radonmittauksesta on syytä huolehtia. Mikäli sisäilmasta löytyy liikaa radonia, on torjuntaan kuitenkin useita konsteja, joilla radon pyritään pitämään pois talon sisältä. Yleisimmin käytetään radonimuria ja radonkaivoa.

Olemme testanneet useita helppokäyttöisiä radonmittareita, jotka mittaavat tehokkaasti sisäilman laatua ja antavat luotettavan tuloksen sisäilman radonpitoisuudesta. Tulosten pohjalta tiedät, tarvitseeko kodissasi ryhtyä toimenpiteisiin.

Valitse itsellesi sopivin laite

Kotikäyttöön tarkoitetut radonmittarit ovat helppokäyttöisiä ja usein myös tilasta toiseen helposti siirrettäviä. Osassa laitteista näet luvut suoraan mittarin digitaalinäytöstä ja osassa taas mobiiliapplikaation kautta.

Monet laitteista mittaavat myös muita hyödyllisiä lukuja, kuten ilmankosteutta, lämpötilaa sekä VOC-yhdisteitä, joita voi esiintyä vaikkapa rakennus- tai sisustusmateriaaleissa.

 

Lue myös:

 

Ajantasaisen Airthings-ilmanlaatumittarivalikoiman löydät täältä.

Kerro kavereille: